Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w drożdżowych koszulkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jaja 3 szt
cukier 3/4 szklanki
masło 12,5 dag
drożdże 5 dag
sól szczypta
otarta skórka z cytryny 1 szt
mleko ciepłe 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
jabłka 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w drożdżowych koszulkach

Całe jajka ubić na parze z cukrem,aż staną się puszyste i gęste. Drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki wymieszać z 1/2 szklanki letniego mleka. Gdy podrosną,dodać do mąki wraz z ubitymi jajami, cukrem waniliowym i połową stopionego letniego masła.Wyrabiać ciasto, gdy zbyt gęste, dolewać po odrobinie letniego mleka - powinno być gęściejsze niż na drożdżową babkę. Pod koniec wyrabiania dodać resztę stopionego masła, jeszcze raz wyrobić i odstawić do wyrośnięcia /ja stawiam na garnek z ciepłą wodą/.
W tym czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy,kroić na prostokąty i oblepiać jabłka. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni, niech ciasto znów podrośnie i potem piec w 180 stopniach. Rumiane, mniej więcej po 25-30 minutach , wyjąc i posypać cukrem pudrem z cynamonem /lub bez, zależy od upodobań/. Jeść na ciepło do kawki lub herbatki. Na zimno tez smakują wybornie, ale ja ... podgrzewam, o ile zostaną. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 27.12.2011 08:06
fajne
iknkirke 24.12.2011 18:09
fajne
Krzysztof42 29.10.2011 12:18
a co na to jabłko ?
Edyta31 20.10.2011 22:54
musza być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak