Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kule

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 2 kg
ziemniaki surowe 2,5 kg
jajko 2 szt
mąka do podsypania
cebula 3 szt
tłuszcz
sól
pieprz
grzyby leśne 1 obgotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kule

Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, odcisnąć przez gazę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do tartych ziemniaków, wbić jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Grzyby posiekać, cebulę obrać pokrajać w kostkę i przesmażyć na tłuszczu razem z grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego robić placuszki, na środek każdego placka nałożyć farsz, zlepić, uformować kulę i wrzucić na wrzącą i osoloną wodę, gotować z 5 minut. Gotowe kule, wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać cebulką z tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 29.12.2011 18:26
pracowite ale pyszne
Jolanta41 17.01.2011 21:11
Dużo pracy, ale w sezonie grzybowym może się zmobilizuję ?
angelika14 03.01.2011 16:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak