Kurczak cytrynowy

Kurczak cytrynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nieduży kurczak

    1,20 kg
  • cytryna

    2 szt
  • miód

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • rozmaryn suszony lub świeży

    0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • bulion

    1 kostka
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu zagotować i podgrzewać przez 5 minut \"miksturę\"z 1 szklanki bulionu,soku z 1 cytryny i miodu. Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i skórka otartą z jednej cytryny. Obsmażyć na maśle /lub oleju , lub zmieszać masło z olejem - wtedy się nie przypala a pysznie smakuje/ ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę lub do brytfanki, posypać posiekanym czosnkiem, rozmarynem i pieprzem. Wstawić do piekarnika/190 stopni C/ i piec , polewając od czasu do czasu miodowo-cytrynowym sosem.
Gdy kurczak jest już miękki, obłożyć go plasterkami cytryny i przez pięć minut trzymać w gorącym piekarniku.
Najlepiej smakuje z ryżem na sypko i zieloną sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

12.11.2011 15:02
fajny

gośka

13.01.2011 08:56
hmm brzmi pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat