Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Pomidorowa - krem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
masło 50 gram
boczek wędzony 100 gram
pomidory całe 1 puszka
bulion 0.5 litra
przecier pomidorowy 150 gram
śmietana słodka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Pomidorowa - krem

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy w wysokim rondelku. Wrzucamy cebulę i podsmażamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do cebulki. Smażymy ok 3-5 minut - aż się zrumieni. Puszkę pomidorów wlewamy do garnka z cebulką i boczkiem. Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozlecą - ok 10-15 minut. Do garnka wlewamy 0.5 l bulionu i dodajemy cały przecier - mieszamy, aż całe się rozejdzie. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Po tym czasie blenderem rozdrabniamy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Z powrotem ustawiamy garnek na ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę - nie zagotowujemy. Wlewamy gorące go miseczek prószymy natką pietruszki.
Podawać z grzankami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 31.12.2010 10:38
Uwielbiam zupę pomidorową! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak