Zupa Pomidorowa - krem

Zupa Pomidorowa - krem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • masło

    50 gram
  • boczek wędzony

    100 gram
  • pomidory całe

    1 puszka
  • bulion

    0.5 litra
  • przecier pomidorowy

    150 gram
  • śmietana słodka

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy w wysokim rondelku. Wrzucamy cebulę i podsmażamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do cebulki. Smażymy ok 3-5 minut - aż się zrumieni. Puszkę pomidorów wlewamy do garnka z cebulką i boczkiem. Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozlecą - ok 10-15 minut. Do garnka wlewamy 0.5 l bulionu i dodajemy cały przecier - mieszamy, aż całe się rozejdzie. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Po tym czasie blenderem rozdrabniamy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Z powrotem ustawiamy garnek na ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę - nie zagotowujemy. Wlewamy gorące go miseczek prószymy natką pietruszki.
Podawać z grzankami :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bami

31.12.2010 10:38
Uwielbiam zupę pomidorową! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat