Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złociste udka na winie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka zz kurczaka 4 sztuki
masło 4 łyżki
olej 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Złociste udka na winie

Uda oczyścić, opłukać i osuszyć. Oprósz solą, pieprzem i roztartym w palcach ekstragonem. odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj olej. Na rozgrzany tłuszcz kładź udka, obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do żąroodpornego naczynia, na każdej porcji mięsa połóż trochę masła, podlej białym winem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do terperatury 190 - 200 stopni. W trakcie pieczenia podlewaj je sosem. Podawaj z ziemniakami z wody i bukietem jarzyn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 23.01.2011 00:27
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak