Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowo- śmietanowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 szt
mąka 20 dag
cukier 20 dag
jaja 4 szt
cukier wanilinowy 2 op
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 625 ml
budyń waniliowy 2 op
śmietana gęsta 40 dag
wiśnie bez pestek 2 sł
GALARETKI WIŚNIOWE 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowo- śmietanowe

Masło, cukier, mąkę, jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia ubić mikserem na jednolitą masę.
Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 30cm x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Budynie ugotować według przepisu na opakowania w 625ml mleka i z trzema łyżkami cukru.
Do jeszcze ciepłego budyniu dodać śmietanę. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
Wiśnie odsączyć na sitku. Ułożyć na masie śmietanowej.
Galaretki lub Tortenguss przygotować według przepisu na opakowaniu. W przypadku galaretek przygotować je w mniejszej ilości wody (750ml na dwie galaretki). Lekko tężejącą galaretkę wylać na wiśnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak