Marokański kurczak

Marokański kurczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    6 szt
  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • majeranek

    1 łyżka
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    4 łyżki
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • ciecierzyca

    1 puszka
  • migdały

    150 g
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, z udek usunąć skórę. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć majerankiem. Odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w szerokim rondlu. Wsypać do niej imbir, kurkumę, kolendrę i paprykę. Chwilę smażyć. Dodać cebulę i czosnek. Dalej smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać szklankę wody. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu włożyć części kurczaka (powinny być całkowicie zakryte sosem). Disuc ok. 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W połowie duszenia do kurczaka dodać ciecierzycę, a pod koniec migdały. Potrawę ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

12.02.2012 09:31
bardzo oryginalne

Monika-twin

19.10.2011 06:49
smakowicie

cukiereczek

17.06.2011 05:39
super

mala2021

03.06.2011 07:55
super

cukiereczek

06.02.2011 12:38
Rewelacyjny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat