Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek makowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
mak 30 dag
cukier puder 1,5 szklanki
miód pszczeli 1 łyżka
sok z cytryny 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
aromat migdałowy 0,5 łyżeczki
rodzynki 5 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 5 dag
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek makowy

Sparzony mak odcedzić, trzykrotnie zemleć w maszynce. Wymieszać z miodem i aromatem migdałowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając zmielony mak, bułkę tartą i bakalie. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, piec w 170 stopniach około 1h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.07.2012 19:54
pyszny
kuklik 13.09.2011 17:16
mniam
mehia 27.03.2011 12:50
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak