Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek gotowany i podpiekany w marynacie po staropolsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 6 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
jałowiec 3 ziarnka
sól
marynata
Ziele angielskie mielone Prymat 0,5 łyzeczki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt. zmielonych
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyzeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarnka
boczek 1,5 chudy
Sól ziołowa jodowana Prymat 0,5 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarnka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek gotowany i podpiekany w marynacie po staropolsku

Boczek musi być kształtny najlepiej prostokątny. Boczek myjemy od wewnętrznej strony nacieramy go czosnkiem przepuszczonym przez praskę i posypujemy rozdrobnionymi: jałowcem, zielem angielskim, liściami laurowymi i pieprzem i delikatnie posypujemy solą. Zwijamy w roladę i obwiązujemy dobrze nitką. Wkładamy do garnka z osolona wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy nitki. Przyprawy na marynatę mieszamy i obsypujemy nimi boczek. Tak przygotowany boczek wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Po ostudzeniu doskonały do kanapek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ssiata1906 14.10.2023 08:32
Boczek w folii aluminiowej wkładamy do mikrofalii. Gratulacje dla autora.....
Doradca Smaku 16.10.2023 06:26
Przepis już poprawiony. Boczek najlepiej przełożyć do rękawa do pieczenia.
stokrotka 10.05.2011 16:13
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak