Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem malinowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1/4 szklanki
drożdże świeże 25 dag
margaryna 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
sól do smaku
dżem malinowy
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem malinowym

Mleko lekko podgrzać. Wlać do szklanki i wymieszać z drożdzami i łyżeczką cukru. Do miski dodać żółtka i cukier puder- zmiksować na jasną, gładką masę. Do rondelka umieszczam margarynę. Do miski z masą jajeczną dodaję mąke, letnią margarynę, mleko z drożdżami i wyrabiam ciasto. Odkładam je w ciepłe miejsce, przykrywam ręcznikiem i czekam około 2 godzin, aż wyrośnie. Następnie ciasto dzielę na 2 części i każdą wałkuje na kształt koła- tnę na 8 części i na każdy kawałek nakładam łyżkę dżemu i starannie zawijam. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 C. Na koniec można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak