Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemny Chleb z kminkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
otręby 1 szkl.
siemię lniane 1/4 szkl.
słonecznik 1/4 szkl.
pestki dyni 1/4 szkl.
sól 0.5 łyżki
cukier 0.5 łyżki
kminek 3 łyżki
drożdże 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemny Chleb z kminkiem

Wszystkie składniki prócz drożdży wymieszać - najlepiej w malakserze. W 0.5 l ciepłej wody rozpuścić 5dkg drożdży i wlać do wymieszanego ciasta i mieszać łyżką. Do wysmarowanej masłem foremki wlać ciasto, włożyć do zimnego piekarnika i piec w 100 C, gdy ładnie wyrośnie nastawić piekarnik na 200 C I piec ok. 1godz. Wszystko razem ok. 1godz20 min aż będzie brązowa skórka. Po wyjęciu gorący chleb posmarować wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 01.06.2012 13:19
lubię taki ciemny chlebek
Katarzyna/kate1980 12.02.2012 19:31
super
Rybciia 17.12.2011 19:22
musi być pyszny :-)
wolochski 04.03.2011 15:08
zlagodzic zapach gotujacego sie kalafiora czy brokula? Skórka od chleba, a moze czyms innym?
sea21 12.01.2011 13:46
zrobiłam z pszenną, wyszło całkiem dobre :)
pacpaw 08.01.2011 22:43
jaka mąka? żytnia?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak