Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
masło 25 dag
drożdże 6 dag
cukier 6 łyżek
jajko 1 sztuka
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 słoik mały

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z powidłami

Mąkę pszenną posiekać z miękkim masłem, dodać drożdże roztarte z cukrem i jajko, wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć je do blaszki i piec około 35 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlosiaczek 07.01.2014 22:23
Przykro mi, ale placek wcale nie urósł, a nie jestem laikiem w pieczeniu drożdżowych ciast, zmarnowałam tylko składniki, nie polecam :(
IKrakowianka 20.10.2013 21:09
lubię taki placek
Wafelek2601 03.05.2013 23:15
Dla mnie extra
Andysz 25.04.2012 08:13
na pewno pyszny;)
Krzysztof42 25.10.2011 14:29
super
mehia 07.07.2011 21:47
niezły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak