Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada makowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 1/2 kg
drożdże 4 dag
mleko 1/2 litra
masło 10 dag
żółtko jajek 3
cukier 3/4 szklanki
MASA : mak 1/2 kg
mleko 1/2 litra
masło 12 dag
miód 1 szklanka
jaja 3
cukier 1/2 szklanki
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: rolada makowa

mak zagotować wraz z mlekiem. następnie odcedzić i zmielić 2 -3 razy. masło i miód rozpuścić i wymieszać z masą makową. dodać utarte z cukrem żółtka oraz pianę z białek. drożdże wymieszać z łyżka cukru i dodać 8 łyżek mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. żółtka utrzeć z pozostałym cukrem dodać pozostałą mąkę, mleko oraz rozczyn. ciasto wyrabiać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. następnie dodać roztopione i nieco ostudzone masło i dalej wyrabiać. ponownie odstawić w ciepłe miejsce. gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i wyłożyć wcześniej przygotowaną masę. ciasno zwinąć roladę i piec w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

12.12.2013 20:52
jak długo powinna siedziec w piekarniku i w ilu stopnich?
anulka69 20.02.2012 09:23
super
Ewa104 21.02.2011 20:00
Piękna ta rolada i wykwintna.
pigila
pigila 03.01.2011 19:46
mnam, mnaim
rzenia15 31.12.2010 17:26
uwielbiam. co roku robię na Boże Narodzenie
Damian19 31.12.2010 09:00
swietne
darus 30.12.2010 16:07
super
matii6 30.12.2010 15:56
lubię ,miałam na święta
agnieszka214 30.12.2010 12:12
uwielbiam
agnieszka214 30.12.2010 12:03
super
iwa643 30.12.2010 07:33
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak