Torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • kasza manna

    20 dag
  • mąka pszenna

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło

    1/2 kostki
  • mleko

    4 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • skórka z cytryny

    2 łyżki
  • cynamon

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na jarzynówce, wymieszać z cynamonem. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać do niej 1/2 wymieszanych produktów sypkich, nałożyć 1/2 jabłek i dwie kolejne warstwy jak poprzednio. Masło roślinne powinno być twarde, należy zetrzeć je na wiórki i przełożyć na ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Cukier puder wymieszać z mlekiem i skórką z cytryny, polać ciasto. W rezultacie pieczenia suche składniki powinny się połączyć za sprawą soku z jabłek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

03.09.2012 20:18
pycha deser

Krzysztof42

23.10.2011 15:16
smaczny i zdrowy

Krzysztof42

23.10.2011 15:16
smaczny i zdrowy

Iwusia

21.12.2010 21:24
pysznie sie zapowiada :)

aeksandra

23.11.2010 10:54
ciekawy przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat