Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki drożdżowe z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 2 dag
jaja 2 szt
cukier kryształ 1 łyżka
mleko 150 ml
masło 5 dag
jabłka 0,5 kg
cynamon 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki drożdżowe z jabłkami

Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki mąki, cukier i rozkruszone drożdże, odstawić do wyrośnięcia. następnie dodać 1 jajko, roztopiony tłuszcz i dokładnie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek położyć cząstkę jabłka, oprószyć cynamonem, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pierożki posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika ok 200 stopni i piec przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.03.2014 22:27
Smakowicie wyglądają.
Iwusia 04.05.2013 22:47
fantastyczne
olkaaa 17.07.2012 08:43
przepyszne pierożki
gusia1000 20.12.2011 22:32
Super.
Barbara/zuza22_85 20.03.2011 18:41
musze zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak