Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki klasyczne

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 10 dag
jaja 5 szt
masło 5 dag
mleko 150 ml
drożdże 4 dag
sól 0,5 łyżeczki
aromat waniliowy 0,5 łyżeczki
olej do smażenia
marmolada 1 (różana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki klasyczne

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z cukrem, białka ubite na sztywna pianę, sól, chwilę wyrobić. Następnie dodać roztopione i schłodzone masło, wyrabiać aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek i pokroić na kawałki. Rękami rozpłaszczać placuszki, nakładać marmoladę, formować pączki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.11.2013 17:02
Uwielbiam pączki.
Alex_M 01.06.2013 11:56
ale bym zjadla!
olkaaa 03.05.2013 11:24
uwielbiam takie
Katarzyna59 19.03.2013 14:06
bardzo apetyczne
sara1 22.12.2012 08:14
apetyczne,jednak klasyka zawsze na pierwszym miejscu
Betka 28.10.2012 09:53
mmm jak ja dawno je jadłam;)
mehia 11.06.2011 19:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak