Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 10 dag
śmietana 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
jaja 3 szt
drożdże 5 dag
cukier 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki drożdżowe

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i częścią mąki, zostawić do wyrośnięcia. 2 żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywna pianę. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, utarte żółtka, śmietanę, ubite białka i roztopione, ostudzone masło, dokładnie ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na kawałki, uformować wałeczki i zwinąć obwarzanki, posmarować rozbitym jajkiem. Ułożyć na przygotowanej formie, wstawić do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 03.05.2013 11:23
extra pomysł
Betka 28.10.2012 09:54
lubię mmm;)
romanrafal
romanrafal 12.07.2012 18:34
smaczne
kuklik 05.07.2011 19:58
świetne
mehia 30.05.2011 21:15
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak