Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z chrzanem po berlińsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
mieszane mielone mięso 50 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 40 g
żółtko jajek 2
liście kapusty 2
natka pietruszki 2 łyżki siekanej
chrzan tarty 2 łyżki
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
włoszczyzna pęczek
oct winny pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z chrzanem po berlińsku

Obrać i drobno pokroićcebulę. Mięso wymieszać z cebulą, tartąbułką i żółtkami. Umyte liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa wrzucić posiekaną kapustę, chrzan i zieloną pietruszkę, wymieszać, dodaćgałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać i uformować mokrymi rękami 8 klopsików. Włoszczyznę umyć i drobno pokroić. 1,5 l wody zagotowaćz octem winnym, wrzucić pokrojone warzywa i liść laurowy. W wywarze gotować kilka minut klopsiki.
W Spreewaldzie, podberlińskim regionie, klopsiki z chrzanem podaje się razem z gotowaną rybą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 21.07.2012 21:16
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak