Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń faszerowana porem i marchewką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tatar 300 g
mielona wołowina 300 g
jajko 1
cebula
sól
pieprz
Przyprawa curry orientalna Prymat pół łyżeczki
marchew 2 długie
por 300 g
olej 1 łyżka
wywar z mięsa 1 szklanka
śmietana gęsta 2 łyżki
zasmażka do ciemnych sosów 1-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń faszerowana porem i marchewką

Mięso dokładnie wymieszać z jajem. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, obrać i posiekać cebulę. Wyciśniętąbułkę i posiekanącebulę wymieszaćz mięsem, dodać sól, pieprz i curry do smaku. Umyć marchew, odkroić końcówki, obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plastry, jeden lub dwa plastry pokroić w słupki. Plasterki marchwi gotować kilka minut w osolonej wodzie, odsączyć. Przygotować pory, umyć, pokroić na 3 kawałki, jeden z nich pokroić na bardzo cienkie plasterki. Krążki pora opłukaćzimną wodą. Prostokątną formę posmarowaćolejem. Nałożyćdo nie pół porcji mięsa. Kawałki pora owinąć plastrami marchwi.Warzywa położyć na mięsie. Przykryć resztąmasy mięsnej, dobrze przycisnąć. Piec ok 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Z wywaru mięsnego i śmietany ugotowaćsos, zagęścić zasmażką, doprawić solą, pieprzem i curry. Pieczeń wyjąćz piekarnika i po kilku minutach wytrząsnąćz formy. Przysmażyć jeszcze chwilę w grillu, aby nabrała ładniejszego koloru. Podawać posypaną krążkami pora i słupkami marchwi. Sos serwowaćw sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 18.05.2012 21:44
smaczny farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak