Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń siekana z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6
marchew 2
seler łodygi 2
cebula
natka pietruszki 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 1
cielęcina 75 dag mielona
ser żółty 4 plastry (łagodny)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń siekana z jajkiem

Cztery jaja ugotować na twardo, odłożyćdo ostygnięcia. Mielonącielęcinę wymieszać z pozostałymi jajami. Umyć i oskrobać marchew i seler, następnie pokroić w drobną kostkę. Obraćcebulę, umyći otrząsnąć z wody pieptruszke. Posikać wszystko.. Marchew, seler, cebulę, pietruszkę oraz tartąbułkę wymieszaćz mięsem, przyprawić solą, papryką i pieprzem. Dużą formę prostokątnąwyłożyć nasmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia, nałożyć połowę mięsa, w środku wykonać bruzdę. Ułożyć w niej obok siebie ugotowane jaja, przykryć drugą warstwą mięsa. Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 225 st. Żółtko wymieszać ze śmietaną i co jakiś czas smarować nim kilkakrotnie górną powierzchnię pieczeni. Gotową pieczeń odstawić na kilka minut, następnie wyjąćz formy i pokroić w plastry. Podawać z gotowanymi ziemniakami i sezonowymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak