Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń saksońska

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wieprzowina 20dag
mielona wołowina 20 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
jaja 2
cebula
kapary 1 łyżeczka
filety ze śledzia 2
musztarda 2 czubate łyżki
sól
pieprz
Starta skórka cytrynowa odrobina
smalec 40 g
kwaśna śmietana 80 g
mąka ziemniaczana 20 g
cielęcina 20 dag mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń saksońska

Mięso mielone wymieszać z tartą bułką i jajami. Obrać cebulę, posiekać, wraz z kaparami dodać do mięsa. Filety ze śledzia umyćw bieżącej, zimnej wodzie i drobno posiekać, wsypać do masy mięsnej, wymieszać. Dodaćmusztardę, ssól, pieprz, skórkę z cytryny. Następnie na stolnicy zwilżonej zimną wodą uformować z mięsa pieczeń. W brytfannie rozgrzaćtłuszcz, przysmażyć na nim pieczeń z każdej strony, obłożyć plasterkami słoniny/boczku. Zalać małą ilościąwody i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st, od czasu do czasu polewać kwaśnąśmietaną. Sos pozostały ze smażenia zagęśćić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.
Podawaćz makaronem lub gotowanymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elaela123 01.01.2011 16:13
koniecznie muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak