Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z jarzyn

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 15 dag
kalafior 15 dag
zielona fasolka 15 dag
masło 20 g
jaja 5
mleko 100 ml
śmietana 100 ml
sól
Pieprz biały mielony Prymat
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
groszek zielony 15 dag mrożony

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z jarzyn

Oskrobać marchew, pokroić w niezbyt cienkie plasterki, jeśli marchew jest duża, to plasterki przekroić na pół. Kalafior umyć, okroić na jak najmniejsze różyczki. Fasolę umyć, obrać łyko, odciąć końce, przekroić na ćwiartki. Kostkę rosołową rozpuścić w pół litra wody, zagotować, potem dodać obrane warzywa i nie rozmrożony groch. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 15 min. odcedzić. Formę do pasztetów nasmarować masłem. Jajka rozbić z mlekiem i śmietaną, dodaćsól, pieprz do smaku, wsypać mąkęziemniaczaną i wymieszać. Kawałki ugotowanych jarzyn ułożyć w formie, zalać masą jajeczną. Formę przykryćfolią aluminiową. Piec ok 40-45 min w 200 st. Jeszcze ciepły pasztet wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 16.08.2011 21:45
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak