Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym z mortadelą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka szparagowa 50-60 dag
tłuszcz 3-4 dag
mąka 3-4 dag
cebula 1 szt
pomidory 30 dag
mortadela 25-30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym z mortadelą

Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w niewielkiej ilości wody (2 łyżki). Gdy są miękkie miksujemy lub przecieramy je przez sito.

Fasolkę szparagową, po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałki długości 2—3 cm i gotujemy w małej ilości wody, gotujemy do miękkości.

Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu (nie rumienimy), dodajemy mąkę, przesmażamy, rozprowadzamy rozgotowanymi przetartymi pomidorami, wlewamy do fasoli i mieszając razem zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru (lub bez cukru) i posiekanym koperkiem.
mortadelę myjemy, obieramy z osłonek, kroimy w grubą kostkę lub w paseczki, wkładamy do fasoli i podgrzewamy przez 3—4 min.

Tak przyrządzoną fasolkę podajemy na okrągłym półmisku lub w salaterce.

A do fasolki podajemy pieczywo (chleb, bułki).

W zimie możemy użyć fasolkę szparagową z przetworów lub mrożoną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak