Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba pieczona w ziołach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba 1 kg
zioła
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 3 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba pieczona w ziołach

Rybę oskrobać, odkroić płetwy i ogon oraz łeb i skrzela, umyć. Zioła (estragon, bazylia, majeranek, cząber) rozkruszyć, wymieszać. Rozetrzeć czosnek z solą, natrzeć nim rybę, a następnie ziołami. Oprószyć pieprzem. Rybę ułożyć w brytfannie, polać olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ryba się zacznie rumienić, posypać ją tartą bułką. Ponownie wstawić do piekarnika. Po kilku minutach wyjąć, polać śmietaną i stopionym masłem, piec jeszcze chwilę. Upieczoną rybę położyć na półmisku. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę polać równomiernie sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak