Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone śliwki 30 dkg
mąka 2,5 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1 łyżka
cynamon szczypta
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze śliwkami

Śliwki opłukać, zalać niepełną szklanką ciepłej wody, oprószyć cukrem i cynamonem, odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, aby dało się zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Śliwki odcedzić, wyjąć pestki, pokroić w drobne kawałki. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić okrągłe placuszki. Na każdy placek nałożyć trochę śliwek. Ciasto złożyć na pół, dokładnie zlepić brzegi. Pierożki wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować ok. 8 minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 24.10.2011 23:03
wspaniały przepis
Iwona51
Iwona51 22.05.2011 21:22
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak