Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec wołowy 1,80 - 2 kg
czosnek 1 główka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
wino czerwone wytrawne 1/3 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
kostka mięsna 1 sztuka
woda 1,5 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa

Mięso oczyszczone z tłuszczu umyć i osuszyć.

Następnie 3-4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą (2-3 łyżeczki w zależności ile mięsa mamy), rozgniecionymi ziarenkami ziela i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie  mięso.

Pozostałymi ząbkami czosnku naszpikować mięso i posypać roztartym w dłoniach majerankiem i rozmarynem. Polać olejem i zostawić na około 2 godziny.

Po tym czasie włożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Kostkę mięsną rozpuścić w wodzie, dodać czerwone wino, podlać mięso, przykryć pokrywą i wstawić do zimnego pieca.

Piec najpierw w temperaturze 220 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 1,5 godziny.

Takie mięso jest soczyste i aromatyczne. Wywar z pieczeni można wykorzystać do sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.04.2014 12:50
Moja ulubiona :)
Wafelek2601 25.03.2013 14:30
Wygląda bardzo apetycznie
olkaaa 09.02.2013 16:23
po prostu pycha
anemon 14.10.2012 10:38
Wydrukowałam sobie Twój przepis i będę testowała, bo pieczeń wygląda bardzo apetycznie.
IZABELA29 28.05.2012 08:42
pyszny kawał mięska
Anna169Hosz 30.07.2011 21:29
Apetyczne.
Aneta41 18.03.2011 10:27
Pyszota
ben-ka 15.01.2011 20:36
Mniammmm :) nie mogę oglądać Twoich przepisów od razu czuję głód!!!!! i co? kierunek kuchnia ......
Ewa104 15.01.2011 19:28
Rewelacyjne mięsiwo!
mysza666 15.01.2011 19:05
Ja tam bym mięsko przetrzymała chociaż przez noc w lodówce, bo wtedy bardziej przechodzi przyprawami, ale pomysł świetny...uwielbiam piec mięsa i oczywiście jeść:)
misia53 02.01.2011 10:22
:)))
pacpaw 02.01.2011 01:12
pieczeń wołowa, od wieprzowej bardziej zdrowa, nawet tłuszcz z boczku jej nie zaszkodzi wręcz dietetyczna wychodzi!
PaniMISIOWA 31.12.2010 13:01
fantastycznie sie prezentuje!
ElizaT 31.12.2010 09:52
pewnie była smaczna
kuklik 29.12.2010 11:45
nigdy jeszcze nie piekłam wołowiny i już żałuję
krzyniu1984 29.12.2010 10:01
świetna!
Natalia/tubisiek 29.12.2010 05:39
takiej nie jadłam! a wygląda bardzo fajnie!
misia53 28.12.2010 17:53
P.S. Zapomniałam napisać ,że mięso przed pieczeniem należało obłożyć grubszymi plastrami boczku i tak piec.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak