Mięsne kulki z sosem porowo-grzybowo-paprykowym

Mięsne kulki z sosem porowo-grzybowo-paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone - mieszane

    60 dag
  • por sałatkowy - biała część

    3 szt
  • grzyby leśne

    20 - 30 dag
  • kwaśna śmietana

    120 - 160 ml
  • jajo

    1 duża szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    4 łyżki
  • kajzerka

    1 czerstwa
  • papryka czerwona

    1 średni strąk
  • wywar warzywny

    3/4i (z kostki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie.
Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Mięso zagniatamy z odciśniętą z wody kajzerką, jajkiem i czosnkiem oraz słodką mieloną papryką.
Doprawiamy mięsną masę do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
Formujemy z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi niewielkie kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej - 2 łyżki - i podsmażamy kulki na złotobrązowy kolor.

Pory oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Paprykę i pory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Wrzucamy do wywaru warzywnego i w tym wywarze gotujemy około 5 minut.

Grzyby ( ja użyłam borowiki i kozaczki) leśne oczyszczamy, przecieramy wilgotną szmatką kapelusze, jeśli są duże dzielimy na ćwiartki.

Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę i wrzucamy na rozgrzaną przygotowane grzyby. Podsmażamy je tak długo, aż będą koloru złocistego i odparuje z nich woda.

Do gorącego wywaru z papryką i porem wkładamy podsmażone kulki i grzyby.

Przytrzymujemy kilka minut na ogniu aby zawrzały.

Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i śmietaną.

Ci, którzy lubią sosy bardziej zawiesiste mogą zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Kulki te najlepiej smakują podane z kluskami np. śląskimi, kopytkami, szagówkami, ale nie do pogardzenia są również podane z makaronem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

20.03.2012 09:13
zjadłabym pycha

Ewa104

21.01.2011 11:15
Lubię takie jedzonko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat