Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe jagodzianki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 4 dag
cukier 6 łyżek
jajko
masło 4 łyżki
jagody 30 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe jagodzianki

Jagody myjemy, oczyszczamy i mieszamy z 4 łyżkami cukru. drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem i łyżką cukru.Gdy wyrosną, wlewamy do przesianej mąki. Dodajemy
jajko, masło, szczyptę soli i łyżkę cukru. Wrabiamy i odstawiamy , aż ciasto podwoi objętość.Z ciast wykrawamy szklaną krążki , lekko spłaszczami, na środku układamy jagody. Brzegi ciasta zlepiamy i nadajemy kształt bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 prze ok 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malgoska 31.07.2022 11:15
Wyglądają zachęcająco. Zrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak