Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 50 - 60 dag
masło rozpuszczone 3-4 łyżki
jajko 5 szt
śmietana 150 ml
mąka 0, 8 - 1 kg
sól odrobina
cukier 10 dag
drożdże 8 - 10 dag
ocet 50 - 70 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ziemniakami

Ziemniaki obrane i ostudzone ucieramy z rozpuszczonym, lecz chłodnym masłem i drożdżami lub rozdrabniamy malakserem

Gładką masę łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką, spirytusem i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki i miski.

Jeśli wyrabiamy je w malakserze jest gotowe o wiele szybciej.

Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy dłońmi na wałeczki o średnicy 5 cm.

Z wałeczka odcinamy krążki o grubości 1 - 1,5 cm.

Na środek każdego krążka nakładamy płaską łyżeczkę nadzienia (jeśli krążki kroimy grubsze lub nadzienie jest zwarte nie lejące możemy dać więcej) i formujemy okrągłe pączki.

Układamy je stroną zlepienia na stolnicy i pozostawiamy około 15 - 20 do wyrośnięcia i smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron do złotobrązowego koloru.

Osączamy na papierowym kuchennym ręczniku.

Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą czy słodkim kakao w proszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 21.10.2011 14:05
i to się tak da?
Ewa104 28.01.2011 15:33
Słyszałam o tych pączkach, ale nie miałam okazji spróbować.Napisz, czy bardzo się różnią smakiem od tradycyjnych pączków?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak