Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    50 - 60 dag
  • masło rozpuszczone

    3-4 łyżki
  • jajka

    5 szt
  • śmietana

    150 ml
  • mąka

    0, 8 - 1 kg
  • sól

    odrobina
  • cukier

    10 dag
  • drożdże

    8 - 10 dag
  • ocet

    50 - 70 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrane i ostudzone ucieramy z rozpuszczonym, lecz chłodnym masłem i drożdżami lub rozdrabniamy malakserem

Gładką masę łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką, spirytusem i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki i miski.

Jeśli wyrabiamy je w malakserze jest gotowe o wiele szybciej.

Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy dłońmi na wałeczki o średnicy 5 cm.

Z wałeczka odcinamy krążki o grubości 1 - 1,5 cm.

Na środek każdego krążka nakładamy płaską łyżeczkę nadzienia (jeśli krążki kroimy grubsze lub nadzienie jest zwarte nie lejące możemy dać więcej) i formujemy okrągłe pączki.

Układamy je stroną zlepienia na stolnicy i pozostawiamy około 15 - 20 do wyrośnięcia i smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron do złotobrązowego koloru.

Osączamy na papierowym kuchennym ręczniku.

Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą czy słodkim kakao w proszku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

21.10.2011 14:05
i to się tak da?

Ewa104

28.01.2011 15:33
Słyszałam o tych pączkach, ale nie miałam okazji spróbować.Napisz, czy bardzo się różnią smakiem od tradycyjnych pączków?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat