Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na piernikowym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło stopione 13 dag
cukier 18 dag
jaja 4 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
cukier wanilinowy
sól szczypta
dżem truskawkowy do posmarowania wierzchu
pierniczki 25 imbirowe
ser biały 1\2 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na piernikowym spodzie

Pierniczki zmiksowałam w blenderze - ale nie na zupełny pył. Dodałam stopionego masła, wymieszałam i wysypałam do tortownicy. Trzeba masę dobrze ugnieść i docisnąć do tortownicy. Warstwa ciastek nie może być za gruba. Następnie wstawiłam wszystko do lodówki na jakieś 30-40 minut.

W tym czasie przygotowałam masę serową.:

Twaróg utarłam w mikserze (kupiłam mielony), dodałam cukier oraz szczyptę soli i utarłam z serem. Następnie stopniowo dodałam jajka - dobrze wymieszałam, tak by nie było grudek. Na koniec dodałam ekstraktu waniliowego - wymieszałam i masę przelałam na ciastka w tortownicy.

Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 45 minut.

Wierzch sernika posmarowałam dżemem truskawkowym i wstawiłam na 10 minut do piekarnika - pod górną grzałkę, tak by się podpiekło. Ale generalnie nie trzeba. Można sernik posypać cukrem z cynamonem albo posypać wiórkami czekolady. Można też posmarować - po przestygnięciu - roztopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak