Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane drożdżówki z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 8 dag
mleko 1 szkl
drożdże 25 g
cukier 7 dag
sól szczypta
mąka 1\\2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane drożdżówki z makiem

nadzienie :
ok.200 g suchego maku - dzień wcześniej zalanego na noc wodą
3-4 łyżeczki cukru
1 łyżka miodu
2-3 łyżeczki aromatu migdałowego
do posmarowania : 1 roztrzepane jajko

lukier : cukier puder + gorąca woda

Masło stopić , dodać mleko , podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące) . Dodać pokruszone drożdże , rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godziny.

W tym czasie przygotować nadzienie: mak odsączyć na sitku, a następnie zmielić 3-krotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego maku dodać cukier, miód oraz aromat, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach 10 x 14 cm. Krótszy bok prostokąta naciąć w paseczki do 1/3 długości. Na każdy prostokąt nakładać po 2 łyżeczki masy makowej, zwijać bułeczki w sposób pokazany poniżej.

Uformowane drożdżówki ułożyć na blasze w dość dużych odstępach i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut. Podrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez ok.10 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Można posmarować lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru roztartego z odrobiną gorącej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak