Przepis i sposób przygotowania na: ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA
NADZIENIE ANANASOWE:
- 1 puszka ananasów (razem z sokiem) najlepiej od razu drobno pokrojonych
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać w garnuszku do zagotowania oraz zgęstnienia masy. Ostudzić.
NADZIENIE SEROWE:
- 2 kostki serka kremowego (po 225 g)
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Miękki ser wymieszać z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować każdą z części na prostokąt o wymiarach 38 x 23 cm. Przenieść na pergamin o podobnych wymiarach. Po środku , wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować po połowie masy serowej.
Następnie na masie serowej rozłożyć masę ananasową.
Po obydwu stronach ponacinać ok. 2,5 cm szerokości paski. Paski zakładać na przemian na siebie.
Końce plecionek skleić i lekko podwinąć.
Przenieść na blachę , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Gotowe plecionki można polukrować.