Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pani Marii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser trzykrotnie mielony 1,5 kg
jajko 8 szt
budyń śmietankowy 2 paczki
cukier 1,5 szklanki
margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pani Marii

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy naprzemiennie porcjami ser oraz po jednym żółtku. Gdy utrzemy całość dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Wylewamy na dowolny spód z kruchego lub innego* ciasta i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
*spód: 1 kostkę margaryny uciramy z 0,5 szklanki cukru. Dodajemy 2 całe jajka, 1 szklankę kartoflanki wymieszaną z 3 łyżkami mąki pszennej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Calość wykładamy na blachę i podpiekamy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Na spód wylewamy masę serową i pieczemy przez około godzinę w tej samej temperaturze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 18.01.2011 09:45
Lubię serniki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak