Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 1
żółtko jajek 3
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 2 łyżki
margaryna 1 kostka
aromat waniliowy
cynamon
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Mąkę połączyć z proszkiem. Dodać margarynę startą na tarce. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i aromat waniliowy. Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor przez 20 minut w gorącym piekarniku. Na gorący placek wyłożyć obrane i utarte jabłka wymieszane ze szczyptą cynamonu i cukru. Wierzch posypać utartą drugą częścią ciasta. Piec ok. godziny w temp. 150⁰C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 19.09.2011 17:56
nie lubię w szarlotce cynamonu, dlatego robie bez, zona jak na złośc z cynamonem hehe
rosik93 28.12.2010 16:42
I ten zapach cynamonu-super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak