Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kakaowe na miodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 125 g
masło 70 g
cukier puder 70 g
mąka 250 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kakaowe na miodzie

Miód, masło, kakao i cukier puder topimy na wolnym ogniu i dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy jajko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wychodzi dość rzadkie więc na około godzinę wstawiamy je do lodówki. Po tym czasie ciasto można bez problemy rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Pieczemy w 180 C tylko kilka minut. Nalepiej podczas pieczenia sprawdzić jedno ciasteczko. Jeśli zaczyna rumienić się od spodu to znaczy, że jest już upieczone. Wystudzić na kratce. Żeby były mięciutkie należy je przechowywać najlepiej w metalowej puszcze. Oczywiście można je dowolnie dekorować jednak u mnie za szybko znikają bym myślała jeszcze o lukrze lub polewie na nie. :) Z podanej porcji wychodzi około 2.5 blachy ciasteczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 20.08.2011 20:47
piękne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak