Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

palma 1,5 kostka
cukier 1,5 szklanka
jajko 7
mąka 1 szklanka
mak 0,5 kg
rodzynki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kasza manna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Mak sparzyć i zagotować w garnku aby napęczniał, później zlać wodę i dobrze go wycisnąć, następnie 2 razy przemielić przez maszynkę
ciasto spód: 1/2 palmy, pół szklanki cukru, 1 jajko, rozmieszać to mikserem, dodać 1 szklankę mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
masa makowa: 1 kostka palmy, 1 szklanka cukru, 6 żółtek rozmieszać to , następnie dodać mak, 1 olejek migdałowy, 2 łyżeczki kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać na końcu dodać ubitą pianę z 6 jajek.
Piec około 1,5 godziny w 160*C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.07.2012 09:58
uwielbiam makowce - ten wygląda zachęcająco :)
Mysiunia 29.06.2011 13:40
pyszny:)
m1monika 28.02.2011 14:42
pycha!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak