Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser grecki - baklawa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 50 dag
cynamon 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
masło stopione 60 ml
ciasto filo 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Deser grecki - baklawa

Orzechy włoskie, cynamon, cukier i 30 ml roztopionego masła zmiksować. Naczynie do zapiekania posmarować masłem wyłożyć płat ciasta, znów posmarować masłem, i tak wyłożyć kolejne 4 warstwy. Następnie nałożyć orzechowe nadzienie, i kolejne 2 warstwy ciasta posmarowane masłem, nadzienie, 2 warstwy ciasta, nadzienie, 5 płatów ciasta. Pociąć ciasto na kawałki i polać szczeliny masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 01.07.2015 08:24
jadłam niedawno na wczasach, wyśmienite
manaika 03.06.2012 00:26
oryginał jest mega słodki. ten ten?
olkaaa 10.04.2012 11:31
super
IlonaAlbertos 01.12.2011 00:44
Takie desery bardzo mi odpowiadają
mehia 26.03.2011 16:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak