Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladkowy kopiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 6 łyżek
mąka 4 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jabłko 0,5 kg
galaretka cytrynowa 1 torebka
galaretka wiśniowa 0,5 torebki
śmietana kremówka 0,5 szklanki
skórka pomarańczowa otarta 1 łyżeczka
dżem z czarnej porzeczki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladkowy kopiec

Z jajek, czterech łyżek cukru, mąki, oleju i proszku do pieczenia upiec biszkopt. Jabłka obrać i rozgotować w rondelku, dodać pozostały cukier i galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Połowę masy jabłkowej wyłożyć na upieczony biszkopt, rozsmarować, na jednym brzegu wyłożyć w jednej linii dżem i zwinąć ciasto w rulon, włożyć do lodówki. Śmietanę ubić, dodać rozpuszczoną wiśniową galaretkę i skórkę z pomarańczy. Roladę pokroić na krążki, pokrojoną roladą obłożyć dno i brzegi miski, napełnić pozostałą masą jabłkową, wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć plastrami rolady, włożyć do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na talerzyk, udekorować no czekoladą, kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 08.03.2013 22:30
ciekawe to ciasto
Iwusia 26.10.2012 23:14
fantastyczny pomysł na coś pysznego
romanrafal
romanrafal 02.03.2012 15:34
świetne
Ada-Gaba 18.02.2012 11:41
bombowe
Wafelek2601 28.03.2011 12:41
super
MAR3STA 09.01.2011 18:25
niezwykle pomysłowy;)
Margo1 05.01.2011 11:52
Sliczny
PaniMISIOWA 27.12.2010 17:18
pięknie wygląda!
Misiabe 26.12.2010 16:35
Super wygląda!! Dodaje do mojej listy do spróbowania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak