Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek z szynkowaru

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

majeranek 0,5 łyżeczki
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
cząber szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
rozmaryn szczypta
na solankę
woda 3/4 l
sól 4 łyżki
boczek ok 1 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z szynkowaru

Boczek namoczyć w dobrze nasolonej wodzie na ok 1 dobę.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso od środka zawinąć je w rulon, dobrze ścisnąć, włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywały się tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy już jest zimne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 09.07.2011 11:52
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak