Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec indyczy ze śliwkami z szynkowaru

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec indyczy ok 1 kg
sól 1 łyżeczka
majeranek 0,5 łyżeczki
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
tymianek szczypta
cząber szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
śliwki suszone 100 gr
oliwa 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec indyczy ze śliwkami z szynkowaru

Udziec oczyścić, naciąć tak by powstał prostokąt.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso z obu stron, do środka włożyć suszone śliwki i zawinąć je do środka, dobrze ścisnąć, wierzch posmarować oliwą i włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywaly sie tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy juz jest zimne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 26.12.2010 15:24
znakomity
krzyniu1984 26.12.2010 13:37
wygląda świetnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak