Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie.
* 5 płatów śledziowych solonych
* 1 duże winne jabłko
* 3 ogórki konserwowe
* 1 duża cebula
* 400 ml śmietany 12 %
* 1 czubata łyżka majonezu
* sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu
* 1 płaska łyżeczka cukru pudru
* pieprz mielony do smaku
Śledzie namoczyć na ok. 2 godziny (czas moczenia zależy od tego, jak słone mamy śledzie).
Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ostudzić.
Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, jabłko zetrzeć ze skórką na grubej tarce jarzynowej i skropić je sokiem z cytryny.
Śledzie pokroić na kawałki ok. 3 cm, dodać cebulę, ogórki i jabłko.
Śmietanę wymieszać z majonezem, cukrem pudrem i pieprzem. Połączyć ze śledziami. Odstawić do lodówki na 2 dni. Co dzień przemieszać śledzie ze śmietaną. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.