Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz wigilijny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1 kg
cebula 4 sztuki
seler 1/4 sztuki
grzyby suszone 4-5 sztuk
czosnek 3-4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie kilka ziarenek
jałowiec kilka ziarenek
Goździki całe Prymat 2-3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny

Buraki umyć, włożyć do wrzącej wody, ugotować do miękkości. Grzybki umyć, namoczyć na kilka godzin, potem posolić i ugotować w tej samej wodzie. Po upływie ok. 1/2 godziny dodać pokrojony seler i cebulę. Ugotowane grzybki odcedzić z wywaru, drobno posiekać. Ostudzone buraki obrać, utrzeć na tarce, posolić, zalać wrzącą wodą, zagotować. Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce z małymi otworami, dodać do gotujących się buraków z przyprawami. Gdy zawrze - odstawić. Wlać wywar z grzybów i warzyw. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Pozostawić na około 1/2 - 1 godziny. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sito. Podawać z uszkami nadzianymi grzybami. Barszcz powinien być bardzo gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 09.01.2013 22:03
Barszczyk na buraczkach jest pyszny.
RenataZ-et 26.12.2010 23:46
Pyszny, świąteczny barszczyk :)
Iwona51
Iwona51 26.12.2010 21:39
smaczne
PaniMISIOWA 26.12.2010 09:07
Pięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak