Orzechowiec Jadzi

Orzechowiec Jadzi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • margaryna

    3 kostki
  • cukier wanilowy

    1 szt.
  • miód

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    25 dkg
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    3 szklanki
  • kasza manna

    6 łyżek
  • cukier puder

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt.
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
1 jajko całe

Ciasto zagnieść i podzielić na 2 równe części. Jedną część upiec samą, a drugą surową położyć na blaszce.

Na to ciasto na blaszce położyć masę z orzechów włoskich, tj:

25 dkg orzechów włoskich (pokroić),
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
10 dkg margaryny.
Masę zagotować i gotować na małym ogniu przez około 5 minut.

Na masę kładziemy krem, tj:

3 szklanki mleka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 łyżek kaszy manny.

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Kaszę manną ugotować i jak ostygnie dodać do utartego masła.

Po upieczeniu dolnej warstwy z orzechami i masą, kładziemy na nią drugą warstwę upieczonego ciasta

Ja piekę wszystko na raz (mam 2 takie same blaszki) w piekarniku z termoobiegiem.
Ciasto niestety dość kaloryczne, ale naprawdę przepyszne

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

12.10.2011 16:17
a co na to Jadzia ?

Monika193

26.06.2011 11:35
na pewno pyszny

cukiereczek

23.04.2011 15:36
pyszna sprawa

cukiereczek

23.04.2011 15:35
pyszna sprawa

cukiereczek

23.04.2011 15:35
pyszna sprawa

cukiereczek

23.04.2011 15:35
pyszna sprawa

cukiereczek

23.04.2011 15:35
pyszna sprawa

wolochski

25.01.2011 20:04
super

Ela20

18.10.2010 22:16
Musi byc pyszny!

Kate131

03.08.2010 07:42
fajne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat