Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec w kruchym cieście drożdżowym.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 6 dag
cukier 2 łyżki
śmietana 0,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
masło 200 g
cukier wanilinowy 1 sztuka
masa makowa 1 puszka
wiśnie
orzechy
migdały w płatkach

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec w kruchym cieście drożdżowym.

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i dodać roztarte drożdże. Do miski przesiać mąkę, obłożyć płatkami masła, dodać cukier wanilinowy oraz drożdże i żółtka wymieszane ze śmietaną. Siekać nożem, szybko zanieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt i wzdłuż niego układamy masę makową, do której dodajemy wiśnie i orzechy. Następnie wykonujemy nożem nacięcia jak na zdjęciu i zaplatamy jak warkocz - raz z jednej, raz z drugiej strony. Z reszty ciasta można zrobić ciasteczka. Wkładamy do piekarnika na ok 40 minut (do zarumienienia) o temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessa 01.01.2013 19:01
lubię ciasta z makiem
Dorota37 21.12.2012 16:16
fajny przepis
Beata23 06.11.2012 18:55
super przepis
barbara11561 22.05.2012 16:38
pysznie wygląda:)
sunnymood 25.02.2012 19:27
Ależ zjadłabym takiego makowca:) Pychota
malcik111 20.01.2012 21:31
jeszcze nigdy nie robiłam, ale bradzo ciekawy sposób
kriso 11.12.2011 20:38
super
ela16 28.08.2011 10:36
dobre
Smakosz6 30.07.2011 11:33
mmmmmmmmm
Ela15 18.05.2011 19:59
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak