Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z wiśniami i orzechami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 0,5 kostki
miód sztuczny 1 szklanka
jaja 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
kakao 3 łyżki
śmietana
wiśnie 1 słoiczek
orzechy 20 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z wiśniami i orzechami.

Margarynę i miód rozpuścić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia - najlepiej dlatego zabrać się za to chwilę przed robieniem ciasta. Oddzielić białka od żółtek i z tych pierwszych ubić sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia a następnie dodać żółtka. Kiedy to będzie ubite, dodajemy ostudzoną margarynę z miodem i mieszamy. Dodajemy też przesianą mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Jeśli ciasto jest gęste, dodajemy kilka łyżek śmietany (nie może być też zbyt rzadkie). Na końcu dodajemy wiśnie i orzechy, które kroimy na drobniejsze kawałki. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 04.04.2012 20:03
ciekawe połączenie
angelika14 15.11.2011 14:52
mmm ... coś naprawdę interesującego :)
kiziolek201 16.05.2011 18:38
Jak ja lubię orzechy w cieście.
daria899 20.04.2011 09:58
pyszny
manaika 23.02.2011 18:21
chętnie spróbuję
patusia 25.12.2010 19:40
Wygląda ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak