Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki zapiekane

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1 kg
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 2 szt
śmietana 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
bulion wołowy 1 l
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 10 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki zapiekane

Oczyszczone flaki obgotować, wycedzić, dodać świeżej wody i ponownie gotować ok 3 godziny. Do flaków dodać warzywa (bez cebuli), osolić, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Warzywa i flaki pokroić w makaroniki, dodać drobno posiekaną cebulę, wszystko poddusić na oleju, wlać bulion i przyprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami flaki z warzywami posypując serem i bułką tartą oprószając pieprzem i solą, następnie zalać śmietaną, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.05.2012 16:50
ciekawe
IlonaAlbertos 02.05.2012 22:34
Takich flaków jeszcze nie robiłam.
Iwona51
Iwona51 05.11.2011 09:49
super
Wafelek2601 07.08.2011 09:21
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak