Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
woda
sól
mak 30 dag
rodzynki
skórka z pomarańczy
miód
cukier
orzechy
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

mak gotujemy i mielimy przynajmniej 2 razy - dodajemyt do niego garstke rodzynke, garstke orzechów, troche skórki pomarancza. w garnuszku topimy 2 łyzki miodu i 1 łyżeczke masła, wlewamy do maku i mieszamy, dosładzamy cukrem wedle uznania. na ok 1 szklanke maki dodajemy troszeczke soli i tyle wody ile wciagnie ciasto, cienko wlkujemy i odstawiamy do wysuszenia na 2-3 godziny, następnie kropimy w plastry o długosci 3-4cm i grubosci ok 1,5cm - gotujemy i cieple mieszamy z przygotowanym makiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.12.2012 19:32
Nie jadłam nigdy kutii z makaronem, a u nas robi się z ugotowaną pszenicą lub ziarnami jęczmienia.
kamyk 22.11.2011 08:13
fakt, kluski z makiem też lubię
misia53 12.07.2011 17:54
ale kluseczki bardzo smaczne ....lubię na slodko...
misia53 12.07.2011 17:53
zgadzm się z benką ....kutia jest z pszenicy...
ben-ka 12.07.2011 13:12
hm.... dla mnie kutia to taka z pszenicy ,Twoje danie nazwałabym chyba jako kluski z makiem - na Wigilie u nas się robi:)
Mati13 25.12.2010 13:30
mm bardzo lubie:)
aginaa 25.12.2010 12:26
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak