Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś z cieciorką i brokułami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 0,5 kg
ciecierzyca 1 szklanka
czosnek 3 ząbki
oliwa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
cytrynka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
brokuły 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś z cieciorką i brokułami

Filety oddzielamy od skórki. Myjemy i osuszamy. Doprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Odstawiamy na 10 minut. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut.
Cieciorkę zalewamy dzień wcześniej wodą. Odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i płuczemy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy wodę.
Brokuły gotujemy. Po ugotowaniu rozdzielamy je widelcem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy brokuły i świeżo wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym do smaku.
Na talerzyku układamy cieciorkę z brokułami a na to upieczonego łososia.
Rybę udekorowałam startą skórką z grejpfruta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wolochski 01.01.2012 21:37
pycha
wolochski 06.02.2011 21:22
swietne
Jolanta40 28.12.2010 09:39
ja też :)
Anita21 26.12.2010 15:05
lubię połączenie czosnku z brokułami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak