Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebula faszerowana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 6 szt
ryż 15 dag
marchew 4 szt
rosół warzywny 1 szklanka
śmietana kwaśna 500 ml
śmietana kremówka 200 ml
ser żółty 10 dag
słonecznik łuskany 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cebula faszerowana

Do garnka wlać rosół i pół szklanki wody, gotować ryż ok 20 minut. Do gotowego ryżu dodać starte na grubych oczkach marchewki, 2/3 sera żółtego, żółtko, kwaśna śmietanę i nasiona słonecznika, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Cebule obrać, przekroić w poprzek na połówki. Środki cebul wydrążyć. Miąższ cebuli gotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Cebule umieścić w naczyniu żaroodpornym i napełniać ryżowym farszem. Osączony miąższ gotowanej cebuli posiekać i wymieszać z kremówką, przyprawić do smaku, zalać faszerowane cebule i posypać pozostałym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika193
Monika193 24.01.2011 17:04
super
mehia 19.01.2011 09:31
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak